zoom

Slider

Si Hëna po i bën ditët më të gjata në Tokë

Miliarda vite më parë dita mesatare e Tokës zgjati më pak se 13 orë dhe ajo po vazhdon të zgjatet. Arsyeja qëndron në marrëdhënien midis Hënës dhe oqeaneve tona.

Orbita e çuditshme e Hënës rreth planetit tonë mendohet se luan një rol në disa nga sistemet e rëndësishme të motit që dominojnë jetën tonë sot.

Por edhe Hëna po na rrëshqet nga kontrolli. Ne shohim vetëm njërën anë të Hënës, por ajo gradualisht po largohet nga planeti ynë në një proces të njohur si “recesioni hënor”.

Duke lëshuar lazer nga reflektorët e vendosur në sipërfaqen hënore nga astronautët e misionit Apollo, shkencëtarët kohët e fundit kanë qenë në gjendje të masin me saktësi të saktë se sa shpejt po tërhiqet Hëna.

Ata kanë konfirmuar se Hëna po largohet me një shpejtësi prej 3.8 cm çdo vit. Dhe ndërsa e bën këtë, ditët tona po bëhen gjithnjë e më pak më të gjata.

“Ka të bëjë me baticat”, thotë David Waltham, profesor i gjeofizikës në Royal Holloway, Universiteti i Londrës, i cili studion marrëdhëniet midis Hënës dhe Tokës. “Zvarritja e baticës në Tokë ngadalëson rrotullimin e saj dhe Hëna e fiton atë energji si moment këndor.”

Në thelb, ndërsa Toka rrotullohet, graviteti i Hënës që rrotullohet mbi oqeane tërheq oqeanet për të krijuar baticat e larta dhe të ulëta. Këto batica në fakt janë një “fryrje” uji që shtrihet në formë eliptike drejt dhe larg gravitetit të Hënës. Por Toka rrotullohet rreth boshtit të saj shumë më shpejt se sa Hëna rrotullohet sipër, që do të thotë se fërkimi nga pellgjet e oqeanit që lëviz poshtë vepron gjithashtu për të tërhequr ujin së bashku me të.

Kjo do të thotë që fryrja lëviz pak përpara Hënës në orbitën e saj, e cila përpiqet ta tërheqë atë prapa. Kjo pakëson ngadalë energjinë rrotulluese të planetit tonë, duke ngadalësuar rrotullimin e tij ndërsa Hëna fiton energji, duke e bërë atë të lëvizë në një orbitë më të lartë.

Ky frenim në rritje në rrotullimin e planetit tonë do të thotë se gjatësia e një dite mesatare të Tokës është rritur me rreth 1.09 milisekonda në shekull që nga fundi i viteve 1600 , sipas analizave të fundit. Vlerësime të tjera e vendosin shifrën pak më të lartë, në 1.78 ms në shekull duke u mbështetur në vëzhgimet më të lashta të eklipseve.