zoom

Lajme

Vizita e Melonit në Shqipëri: Akti i fundit i propagandës parazgjedhore

Nga Marika Ikonomu – Domani

Sistemi shqiptar nuk është ende gati, por qytetarët italianë – të cilët pas pak ditësh do të thirren për të votuar në zgjedhjet europiane – duhen kujtuar se qeveria nuk e ka ndryshuar linjën e saj për emigracionin. Ajo vazhdon ta kriminalizojë dhe nuk ka plan asnjë për të menaxhuar një fenomen strukturor dhe jo-emergjent.

Kjo është arsyeja pse Giorgia Meloni, pas njoftimit të së martës se dëshiron të modifikojë politikën e fluksit të parashikuar nga Bossi-Fini duke pasur parasysh “të dhënat alarmante” – të denoncuara prej kohësh nga shoqatat që merren me emigracionin – shfaqet në Shqipëri, ku po punohet për ndërtimin e tre qendrave, njëra në portin e Shëngjinit, në veri të vendit, për identifikimin dhe fotosinjalizimin, tjetra njëzet minuta larg në Gjadër, në brendësi të vendit. Këtu duhet të ndërtohen dy qendra, një hotspot dhe një qendër riatdhesimi, ku të çohen vetëm personat e shpëtuar në ujërat ndërkombëtare nga varkat e autoriteteve italiane.

Nëse i pari është gati, siç tha drejtori i portit Sandër Marashi, tjetri është ende inekzistent. Por struktura e Shëngjinit funksionon vetëm me atë të Gjaderit, sepse nuk ka shtretër. Dhe kështu vizita e nxituar e Melonit është vetëm një nga veprimet e shumta propagandistike, në një fushatë elektorale gjithnjë e më të zhurmshme.

“Struktura është gati, punimet kanë përfunduar dje dhe ka kaluar nën menaxhimin italian. Do të mund të strehojë rreth 200 persona, të cilët më pas do të transferohen në objektet e Gjaderit”, shpjegoi Marashi, i njëjti kur “Domani” kur vizitoi portin tha se nuk mund të autorizonte hyrjen pasi menaxhimi ishte tashmë italian.

Vizita

Janë Meloni, ministri i Brendshëm Matteo Piantedosi dhe homologu i tij shqiptar Edi Rama. “Do të shkojmë në Shqipëri për të verifikuar, pas Protokollit të nënshkruar në nëntor me Ramën, gjendjen e ndërtimit të qendrës së parë të pritjes në Shëngjin dhe paraburgimit Gjader”, shpjegoi Meloni të martën, duke saktësuar se “strukturat që do të jenë nën juridiksionin italian ato duhet të bëhen plotësisht funksionale deri në fund të vitit”.

Një afat shumë i ndryshëm nga ai i shpallur fillimisht, më 20 maj, i cili justifikonte derogimin e çdo rregulli për tenderët publikë miliona dollarësh dhe lejonte përdorimin e nënkontraktimeve të egra, siç raportohet tashmë nga Domani, pa asnjë kontroll të financave publike.

“Protokolli do të qëndrojë në fuqi për 5 vjet dhe do të rinovohet në heshtje për një periudhë të mëtejshme prej 5 vjetësh, përveç nëse njëra nga dy palët komunikon, me të paktën gjashtë muaj njoftim për skadimin, synimin e saj për të vazhduar rinovimin”, vazhdoi ai Meloni.

Pas një inspektimi të shkurtër me Ramën në Gjadër, kryeministrja do të zhvendoset në Shëngjin ku është parashikuar një konferencë e përbashkët për shtyp.

Reagimet

Reportazh nga Gjaderi dhe Shëngjini, ku duhet të ndërtohen strukturat e parashikuara nga marrëveshja Meloni-Rama – Lexoni shkrimin

Një vizitë, ajo e Melonit, të cilën sekretari dhe zëvendësi i +Europa Riccardo Magi e përcaktoi si një “pasarelë në Shqipëri për të paraqitur pikat e reja të nxehta dhe CPR-të – ende të pa krijuara – në të cilat ai synon të dërgojë emigrantë jashtë të gjitha rregullave dhe procedurave të drejtuara ndaj vendit tonë. Meloni vazhdon ta konsiderojë menaxhimin e flukseve migratore si çështje sigurie dhe jo të politikave të punës”, ka shkruar ai në X.

Një tjetër reklamë propagandistike nga kjo qeveri”, komenton në një shënim Angelo Bonelli, deputet i Aleancës së Gjelbër dhe të Majtë. “Për ndërtimin e dy qendrave që do të presin 800 emigrantë çdo tre muaj për 5 vitet e ardhshme, flasim për një shpenzim që kalon një miliard euro”, vijon Bonelli, “një shumë shumë e lartë që mund dhe duhej të investohej për të reduktuar kohët e përpunimit në kujdesin shëndetësor”.

Shpenzimet “janë jashtë kontrollit”, shpjegon ai, duke saktësuar se “vetëm për marrjen me qira të një anijeje për 90 ditë, Ministria e Brendshme do të shpenzojë 13.5 milionë euro. Duke e projektuar këtë shpenzim në pesë vitet e protokollit, arrijmë në 270 milionë euro. Është e papranueshme. Sot ne po shpenzojmë tashmë 825 milionë euro dhe me këto disbursime të mëtejshme do ta kalojmë një miliard. Një gropë pa fund që kullon burimet publike. Ky miliard duhej të përdorej për kujdesin tonë shëndetësor. Spitalet në krizë me lista pritjeje pa fund. Le t’i ndajmë këto burime për kujdesin shëndetësor dhe të respektojmë të drejtat e njeriut të emigrantëve”, përfundoi ai.

Afërsia me ditën e zgjedhjeve është vënë në dukje edhe nga deputetët e Partisë Demokratike të cilët kanë shkuar në vendet e prekura në fund të majit. “Katër ditë para zgjedhjeve, fantazma propagandistike e Palazzo Chigi-t do të përpiqet të fshehë bllofin e madh pas marrëveshjes me Shqipërinë për menaxhimin e emigrantëve dhe do ta bëjë këtë duke shfaqur pamjet e kontejnerëve në portin e Shëngjinit, të vetmet struktura të montuara me nxitim, që nuk do të ketë asnjë dobi derisa të ndërtohet qendra kryesore në Gjadër”, shkruajnë në një shënim të përbashkët Enzo Amendola, Simona Bonafè, Matteo Mauri dhe Matteo Orfini.

“Do të kërkojmë llogari nga Parlamenti se sa ka rënduar në arkën e shtetit ky “udhëtim jashtë qytetit” i Presidentes Meloni dhe gjithë organizatës së saj”, bëjnë të ditur ata. Sa kushton parada elektorale e kryeministrit që do të zbarkojë sot në Shqipëri për të “inauguruar” qendrat e emigrantëve që ende nuk ekzistojnë dhe kush paguan”, pyesin deputetët?. Pamë disa buldozerë dhe nja dy punëtorë në një tokë të shkretë”.

Për deputetët e PD-së, protokolli Itali-Shqipëri “është shterim i parave publike”.