zoom

Bota

Venecia ndalon grupet e mëdha turistike dhe altoparlantët

Rregulla të reja që ndalojnë altoparlantët dhe kufizojnë madhësinë e grupeve turistike në 25 persona kanë hyrë në fuqi në Venecia.

Masat janë futur për të kufizuar ndikimin e mbiturizmit në qytetin italian, thonë zyrtarët.

Kanalet e lagjes historike të Venecias e bëjnë qytetin një nga vendet më të vizituara në Evropë.

Venecia prezantoi një tarifë hyrjeje ditore prej 5 euro në fillim të këtij viti, pasi fillimisht ndaloi anijet e lundrimit të ankorohen në tremujorin e vitit 2021.

Mbi-turizmi konsiderohet gjerësisht si një nga çështjet më urgjente për Venecia, e cila ka një popullsi prej rreth 250,000 banorësh dhe ka më shumë se 13 milionë vizitorë në 2019.

Numri i vizitorëve ka rënë, por pritet të tejkalojnë nivelet para pandemisë në vitet e ardhshme.

Venecia ka parë një eksod të banorëve vendas nga frika se turistët mund të pushtojnë qytetin historik të ishullit.

Ndryshimet në rregullat e turizmit vijnë pasi ekspertët nga Unesco paralajmëruan vitin e kaluar që Venecia mund të shtohet në listën e vendeve të trashëgimisë botërore në rrezik, pasi ndikimi i ndryshimeve klimatike dhe turizmit masiv kërcënojnë të shkaktojnë ndryshime të pakthyeshme në të.