zoom

Bota

Medalja e Çmimit Nobel i dhurohet Universitetit të Kembrixhit

Një medalje e çmimit Nobel të fituar nga një profesor i është dhuruar ish-kolegjit të tij, Universitetit të Kembrixhit, nga familja e tij.

Prof David Thouless, i cili studioi në Trinity Hall, fitoi çmimin Nobel në Fizikë në vitin 2016, por vdiq në vitin 2019.

Familja e tij tha se donin që ajo të ekspozohej në kolegj për shkak të “ndikimit që Trinity Hall kishte në jetën e tij”.

Michael Sutherland tha: “Shpresojmë që kjo dhuratë bujare të frymëzojë gjeneratat e ardhshme të fizikanëve të Trinity Hall.”

Prof Thouless fitoi çmimin Nobel “për zbulimet teorike të tranzicionit të fazës topologjike dhe fazat topologjike të materies”.

Në vitin 2016, çmimi i fizikës iu dha tre shkencëtarëve të lindur në Britani për zbulimet rreth formave të çuditshme të materies.

David Thouless, Duncan Haldane dhe Michael Kosterlitz ndanë çmimin prej 727,000 paund.

Nderimi erdhi më shumë se 60 vjet pasi profesori përfundoi diplomën e tij universitare në Trinity Hall.