zoom

Bota

Risia nga BE, Policia do jetë në gjendje të lexojë mesazhet tona në WhatsApp me AI

“Chatcontrol” mund të presë, tani për tani. Ministrat e 27 vendeve anëtare kanë shtyrë edhe një herë ligjin e diskutueshëm evropian, i cili kërkon që sistemet më të njohura të mesazheve si Whatsapp të prezantojnë një skanim automatik të detyrueshëm të mesazheve për të identifikuar çdo material pornografik për fëmijë.

Ky skanim bazohet në inteligjencën artificiale, e cila më pas i dërgon raportet autoriteteve gjyqësore të vendeve individuale të BE-së. Për kundërshtarët e ligjit, ai është një mjet shumë i rrezikshëm i mbikëqyrjes masive. Prandaj ka ndarje mes shteteve anëtare: Italia është në favor, Franca është në dyshim, Gjermania është kundër.

Të enjten (20 qershor) fronti i gjerë kundër Chatcontrol “festoi” një tjetër shtyrje të qeverive kombëtare.

Presidenca belge e Këshillit të BE-së ishte përpjekur të shtrëngonte dorën duke vendosur në rend dite votimin e ligjit. Por duke pasur parasysh mosmarrëveshjet politike dhe presionin nga aktivistët e privatësisë, votimi u shty për një datë të mëvonshme. /ZOOM.AL/