zoom

Slider

Manchester City lufton në Premier League dhe tenton të ndryshojë rregullat e saj financiare

Manchester City është në luftë me Premier League. E hëna e ardhshme do të jetë shumë e rëndësishme në një mosmarrëveshje mes dy palëve. Lufta do të fillojë të zgjidhet javën e ardhshme në një arbitrazh gjyqësor privat.

Rezultati mund të ndryshojë në mënyrë drastike rregullat e futbollit anglez. Kjo pasi mund të çojë në heqjen e 115 akuzave kundër Cityt mbi rregullat financiare të vendosura nga Premier League.

Kjo seancë dëgjimore, e cila do të zgjasë më shumë se një muaj, mund të çojë në gjoba masive për pronarët e Cityt dhe madje një rënie administrative për skuadrën e Pep Guardiolës.

Në seancën, e cila fillon të hënën, City do të përpiqet t’i japë fund të ashtuquajturave rregulla APT (Associated Party Transactions) dhe do të kërkojë dëmshpërblim nga Premier League. Ky ligj parandalon një pronar që të vendosë para në një klub me mjete të pamonitoruara.

Rregullat APT u prezantuan në dhjetor 2021 pas marrjes së Newcastle nga Arabia Saudite. Ky rregull është krijuar për ta mbajtur Premier Leaguen konkurruese duke i parandaluar klubet nga fryrja e marrëveshjeve tregtare me kompanitë e lidhura me pronarët e tyre.

Nëse City është i suksesshëm në peticionin e tyre dhe disa klube rivale kanë frikë se do të jenë të suksesshëm, kjo mund t’i lejojë klubet më të pasura të vlerësojnë marrëveshjet e tyre të sponsorizimit pa një vlerësim të pavarur nga liga, gjë që do të rriste shumë sasinë e parave që ata mund të mbledhin – dhe në fund të shpenzojnë mbi transfertat.

19 klubet e tjera të Premier League janë ftuar të marrin pjesë në veprimet ligjore dhe The Times raporton se mes 10 dhe 12 kanë ecur përpara, që do të thotë se do të ketë një luftë civile midis Cityt dhe pjesës tjetër.

115 shkeljet e pretenduara  midis 2009 dhe 2023 lidhen me marrëveshjet e supozuara të sponsorizimit të financuara nga kompani të lidhura me Abu Dhabi. City ka mohuar çdo keqbërje në lidhje me 115 akuzat.