zoom

Ekonomi

Inflacioni në Shqipëri ra pak në qershor, por çmimet janë më të shtrenjta se një vit më parë

Inflacioni në Shqipëri ra lehtë gjatë muajit qershor, duke shënuar 2.1%. Një vit më parë, inflacioni raportohej 4.5%.

Nga një vit më parë, INSTAT raporton se rritjen më të fortë të cmimeve e kanë patur mobiljet dhe pajisjet shtëpiake, me 3.7%, ndjekur nga pijet alkoolike dhe duhani me 3.3%. Veshjet dhe këpucët janë shtrenjtuar me 3.2%, ndërsa grupi I qirasë, ujjit, energjisë dhe hoteleri bar-restorant, janë shtrenjtuar me 2.2%.

Ushqimet dhe pijet joalkoolike janë rritur me 2%, por produktet e bulmetit dhe vezët me 3.4%.

Ndërsa nga muaji maj, INSTAT tregon se cmimi i ushqimeve dhe pijeve joalkoolike është ulur me 1.1% dhe transporti (karburantet) me 0.4%. Në raport mujor, veshjet, pijet alkoolike dhe duhani janë rritur me 0.4 dhe 0.3% respektivisht.

Që prej marsit të këtij viti, inflacioni në vend zbriti poshtë objektivit të Bankës së Shqipërisë, duke dalë jashtë pritshmërive dhe duke ndikuar menëjherë politikën monetare. Pa vonuar shumë , BSH uli normën e interesit si një përgjigje ndaj inflacionit në rënie, edhe pse pranoi se presionet e brendshme janë ende prezente.