Aplikacion
Nga qirinjtë me aroma kanellë, xhenxhefil dhe pishe deri te shkopinjtë e temjanit , produktet aromatike janë veçanërisht të njohura këtë periudhë të vitit për të sjellë një ndjenjë të ngrohtë dhe festive në shtëpi.
Megjithatë, pavarësisht atmosferës së këndshme që krijojnë, hulumtimet e reja tregojnë se këto produkte mund të kenë një efekt negativ në cilësinë e ajrit të brendshëm dhe, potencialisht, në shëndetin tonë.
Pavarësisht popullaritetit të këtyre produkteve, studimet tregojnë se përdorimi i tyre mund të përkeqësojë cilësinë e ajrit, duke shkaktuar rreziqe të ndryshme për shëndetin.
Studiuesit zbuluan se përdorimi i produkteve aromatike të kombinuara me ventilim të kufizuar mund të shkaktojë një rritje të grimcave të imëta në ajër, ndonjëherë në nivele që tejkalojnë kufijtë e lejuar të Organizatës Botërore të Shëndetësisë me 15 herë.
Produktet aromatike si qirinjtë prodhojnë një përzierje përbërjesh kimike dhe grimcash, të cilat përfshijnë gazra toksikë si monoksidi i karbonit, dioksidi i squfurit dhe oksidet e azotit.
Gjithashtu, këto produkte lëshojnë komponime organike të paqëndrueshme (VOCs), të cilat dihet se shkaktojnë efekte të dëmshme për shëndetin.
Mikrogrimcat që lëshohen mund të shkaktojnë simptoma afatshkurtra si acarim të syve, fytit dhe mushkërive, ndërsa ekspozimi afatgjatë ndaj tyre mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, kancerit të mushkërive dhe bronkitit kronik.
Asnjë tentativë vetëvrasje nga polici rrugor: Faktet, spekulimet e reflektime mbi gjendjen e medias