zoom

Bota

Politikani fajëson gratë për rritjen e vet*vrasjeve të meshkujve

Një politikan në Korenë e Jugut ka akuzuar gratë si fajtore për rritjen e vetëvrasjeve të meshkujve. Sipas tij, faktor është roli gjithnjë e më “dominant” i grave në shoqëri.

Këshilltari qytetit të Seulit, Kim Ki-duck, tha se rritja e pjesëmarrjes së grave në fuqinë punëtore gjatë viteve e kishte bërë më të vështirë për burrat të gjenin punë dhe të gjenin gra që dëshironin të martoheshin me to.

Ai shtoi se vendi kohët e fundit “kishte filluar të shndërrohej në një shoqëri dominuese nga femrat” dhe se kjo mund “të jetë pjesërisht përgjegjëse për një rritje të tentativave për vetëvrasje nga meshkujt”.

Koreja e Jugut ka një nga nivelet më të larta të vetëvrasjeve në mesin e vendeve të pasura në botë, por gjithashtu ka një nga rekordet më të këqija për barazinë gjinore.

Këshilltari Kim, nga Partia Demokratike, arriti në vlerësimin e tij kur analizoi të dhënat mbi numrin e tentativave për vetëvrasje të bëra në urat përgjatë lumit Han të Seulit.

Raporti, i publikuar në faqen zyrtare të këshillit të qytetit, tregoi se numri i tentativave për vetëvrasje përgjatë lumit ishte rritur nga 430 në 2018 në 1,035 në 2023, dhe nga ata që përpiqeshin të merrnin jetën, përqindja që ishin burra ishte rritur nga 67%. në 77%.

Ekspertët e parandalimit të vetëvrasjeve kanë shprehur shqetësim për raportin e Kim.

“Është e rrezikshme dhe e pamatur të bësh pretendime të tilla pa prova të mjaftueshme,” tha për BBC Song In Han, një profesor i shëndetit mendor në Universitetin Yonsei të Seulit.