zoom

Aktualitet

Për pak sa nuk fitoi lirinë për shkak të një gabimi, kush është shqiptari i akuzuar si bos karteli

Mosnjoftimi i mbrojtësit të bosit të një prej karteleve të drogës të përfshirë në trafikun e kokainës nga Amerika e Jugut, në portin e Xhenovas, për marrjen në pyetje para gjykatësit hetues të Romës, për pak sa nuk liroi nga burgu.

Megjithatë, para se të lirohej nga Burgu Rebibbia, zëvendësprokurori i DDA Federico Manotti arriti ta mbante në qeli Ardian Sufajn, 40-vjeç, me një urdhër paraburgimi.

“Ka indikacione serioze të fajësisë dhe është e nevojshme të shmanget lirimi para se i dyshuari të humbasë gjurmët”, shkruan prokurori në kërkesën e tij. Arrestimi do të kundërshtohet nga mbrojtësit e Sufajt, avokatët Nicola Giribaldi dhe Riccardo Caramello, të cilët thanë se do të bëjnë kërkesën në ditët në vijim pasi sipas tyre nuk ekziston rreziku i arratisjes.

Ndaj Sufajt, i konsideruar si një individ i rrezikshëm nga Drejtoria Antimafia e Qarkut, lëshua një urdhër-arresti ndërkombëtar në maj të vitit 2023, sepse ai u arratis në Shqipëri kur banda e tij u shpërbë. Policia në qytetin e shqiponjave arriti ta arrestonte pas disa javësh, por kishin kaluar disa muaj para se ta ekstradonin dhe ta çonin në Romë.

Në Itali, në momentin e marrjes në pyetje paraprake të planifikuar për në 15 shkurt, para një prej gjyqtarëve të hetimit paraprak të kryeqytetit megjithatë, u bë një gabim formal. Për shkak të një dështimi të IT-së, regjistri i gjyqtarit hetues nuk dërgoi emailin e vërtetuar duke informuar mbrojtësin e Sufajt, avokatin Giribaldi, për marrjen në pyetje. Dhe kështu të dyshuarit iu caktua një avokat i caktuar nga gjykata. Mbrojtësi sapo ka vërejtur rrëmujën, ka kërkuar menjëherë pavlefshmërinë e vërtetimit të arrestit. Por një moment para se trafikanti i drogës të lihej i lirë, Manotti mbërriti dhe e mbajti në qeli.

Sipas Drejtorisë Antimafia të Qarkut, ka qenë Sufaj ai që ka rrëmbyer një punonjës të Universitetit të Pizës, mikun dhe bashkëpunëtorin e tij, një rrëmbim që ndodhi në fund të vitit 2022 në Marinën e Sestri Ponente, dhe që përfshinte vetëm një epilog: vdekjen e pengut, për t’u dhënë një mësim atyre që kishin vjedhur kokainën (rreth njëqind kilogramë) që banda priste në portin e Xhenovas nga Ekuadori.

Për këtë arsye anëtarët e kartelit i kishin kërkuar punonjësit të universitetit t’i prezantonte me një punonjës, i cili në këmbim të shumës së parave (dyqind mijë euro vetëm për ngarkesën e parë) do të nxirrte lëndën narkotike nga terminali. Megjithatë, në vend të një bashkëpunëtori real, bashkëpunëtori e kishte prezantuar atë me një financier që vepronte i fshehtë në emër të DDA. Emri i koduar i ushtarit të infiltruar: Gian. Për hetuesit, pas gafës së të “punësuarit”, qëllimet e Sufajt ishin të dukshme dhe la përgjime për ta vërtetuar.

Shefi u kishte dhënë urdhra konkretë vartësve të tij, pasi djali që i kishin prezantuar për të nxjerrë drogën nga porti ishte zhdukur. Shefi i shefave donte adresën e shtëpisë së punonjësit të portit dhe i kishte thënë një anëtari tjetër të bandës të shkonte në Pizë për të marrë studentin e universitetit, pasi ai tani e konsideronte atë tradhtar. “Çoje në Xhenova”, e urdhëroi ai. Dhe kështu bëri. Pengu u shpëtua vetëm falë faktit se DDA nuk e kishte lënë të qetë. /ZOOM.AL/