zoom

Aktualitet

Inteligjenca artificiale s’do na çojë në BE! Tenderi 2.5 mln € i AKSHI-t për digjitalizimin dështoi

Bashkimit Europian do t’i duhet të presë pak për përmbushjen e kritereve nga ana e Shqipërisë, të paktën atë për përputhjen e kuadrit ligjor shqiptar me Europën.

Kur kryeministri Edi Rama njoftoi në fillim të këtij viti se Shqipëria do të shkojë në BE me AI (Artificial Inteligence), AKSHI nuk vonoi të hapte një tender.

Plot 2.5 mln euro vuri në dispozicion Agjencia Kombëtare e Shoqërisë së Informacionit për kompaninë që do të kryente përshtatjen e rregulloreve, ligjeve etj të BE-së me ato të Shqipërisë. Nuk zgjati shumë dhe tenderi u mbyll, duke konfirmuar dështimin.

Arsyeja zyrtare është se asnjë operator nuk plotësonte kriteret për t’u kualifikuar, por e vërteta qe se për tenderin nuk pati asnjë ofertë.

Kur AI nisi të zhvillohej, kryeministri Edi Rama ia prezantoi shqiptarëve si miti i diellit të Platonit, por mesa duket shkëlqimi ishte i përkohshëm. Nuk ka ende asnjë risi tjetër në këtë drejtim dhe nuk dihet se kush do ta çojë Shqipërinë në BE./Zoom.al