zoom

Bota

Akuza e fortë e Erdogan: OKB dhe njerëzimi kanë vdekur në Gaza…!

Presidenti turk dhe kryetari i Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim (AK), Recep Tayyip Erdogan, mbajti një fjalim të fuqishëm në takimin e grupit parlamentar të partisë në Ankara, duke dënuar dështimin e Kombeve të Bashkuara për të vepruar gjatë gjenocidit të vazhdueshëm të Izraelit në Gaza.

Duke iu drejtuar grupit parlamentar të AK Partisë, Presidenti Erdogan kritikoi sulmin e Izraelit ndaj një kampi refugjatësh në Rafah, duke thënë: “Nëse e ardhmja e botës do t’i lihet në diskrecionin e pesë vendeve, për çfarë janë të gjitha ato ndërtesa gjigante? Pse të shqetësoheni për shpenzimet? Kombet e Bashkuara kanë dështuar në mbrojtjen e personelit dhe punonjësve të ndihmës, e lëre më të ndalojnë gjenocidin, por edhe OKB-ja, së bashku me shpirtin e saj, ka vdekur në Gaza”.

Erdogan theksoi angazhimin e Turqisë për ndërtimin e “Shekullit të Turqisë” dhe theksoi planet për të ndarë raportin vjetor të qeverisë pas mbledhjes së kabinetit presidencial të hënën e ardhshme, duke detajuar shërbimet dhe projektet e prezantuara gjatë vitit të kaluar.

Duke iu kthyer situatës në Palestinë, Erdogan deklaroi se veprimet e Izraelit në Gaza kanë arritur në një “fazë shumë më të përgjakshme” me sulmet në Rafah, ku miliona civilë kanë kërkuar strehim. “Të paktën 45 palestinezë të pafajshëm u martirizuan në sulmin e kryer në një nga tendat në të ashtuquajturën zonë të sigurt, ku civilët po luftojnë për jetën e tyre”, tha ai.

Presidenti nënvizoi se kriza në Gaza nënkupton më shumë se vetëm vdekjen e njerëzve të pafajshëm. “Ndërsa njerëzimi vdes në Gaza, demokracia, të drejtat e njeriut, liria e fjalës, liria e shtypit, të drejtat e grave dhe të drejtat e fëmijëve vdesin në Evropë”, tha Erdogan. “Izraeli ka vrarë njerëzimin në Gaza, ndërsa Evropa ka vrarë vlerat e veta, ka shkelur mbi të gjitha vlerat që ka krijuar vetë”.

Duke përsëritur kritikën e tij prej kohësh ndaj strukturës së OKB-së, Erdogan i bëri thirrje organizatës për joefektivitetin e saj: “Unë po i bëj thirrje Kombeve të Bashkuara! Nëse, në shekullin 21, nuk mund të ndaloni një gjenocid, të cilin i gjithë njerëzimi po e shikon drejtpërdrejt. , çfarë bëni ju nëse e ardhmja e botës do t’i lihet në diskrecionin e pesë vendeve? Kombet e Bashkuara kanë dështuar të mbrojnë personelin e tyre dhe punonjësit e ndihmës? Gjenocidi jo vetëm njerëzimi, por edhe OKB-ja, së bashku me shpirtin e saj, ka vdekur në Gaza.

Fjalimi i Presidentit Erdogan vjen në kohën e rritjes së dënimit ndërkombëtar të dhunës në Gaza dhe kritikave ndaj paaftësisë së institucioneve globale për të ndalur gjenocidin. /ZOOM.AL/