zoom

Bota

“Sulm i mundshëm terrorist”, bazat amerikane në Europë në alarm. Rrisin nivelin e mbrojtjes

Disa baza ushtarake amerikane në Evropë u vunë në gatishmëri për një sulm të mundshëm terrorist në rajon që mund të synonte personelin amerikan.

Në selinë e Komandës Evropiane të SHBA-së në Shtutgart, Garda e Ushtrisë lëshoi ​​një paralajmërim në të gjithë komunitetin të dielën se niveli i kërcënimit për mbrojtjen e forcës u ngrit në statusin “Charlie”.

Deri në një njoftim të mëtejshëm u dërguan udhëzime të ngjashme në baza të tjera në Gjermani, baza e Forcave Ajrore Rheinland-Pfalz dhe baza e ushtrisë Ramstein, të cilat së bashku formojnë komunitetin më të madh ushtarak amerikan jashtë vendit.

Alarmi i rojes Rheinland-Pfalz përfshin objektin Baumholder si dhe objekte të largëta në Rumani dhe Bullgari.

Baza ajrore Aviano në Itali gjithashtu ngriti nivelin e statusit të saj në Charlie dhe objektet e tjera në Itali futën masa të shtuara sigurie.

Niveli i sigurisë Charlie “është në fuqi kur ndodh një incident ose merret informacion që tregon një formë të aktit terrorist ose shënjestrim të personelit ose objekteve”, sipas faqes së internetit të Ushtrisë.

Cilat janë nivelet e sigurisë

Nivelet e sigurisë së Ushtrisë Amerikane janë Normal, Alfa, Bravo, Charlie ose Delta, gjendja më e lartë e alarmit.

Bravo u përdor për shumë vite pas sulmeve të 11 shtatorit. Niveli “Charlie” vë në lëvizje “planet e kontrollit për personelin jo thelbësor”, sipas Ushtrisë.

Një zyrtar amerikan i stacionuar në një bazë në Evropë i tha CNN se ata nuk e kanë parë nivelin e alarmit Charlie “në të paktën 10 vjet”, duke argumentuar se një lëvizje e tillë ka të ngjarë të thotë se ushtria ka marrë një “kërcënim aktivisht të besueshëm”.

Nga ana e tij, Pentagoni tha se “për shkak të një kombinimi faktorësh që mund të ndikojnë në sigurinë e anëtarëve të shërbimit amerikan dhe familjeve të tyre” në Evropë, EUCOM po shton përpjekjet e saj për të “theksuar vigjilencën gjatë muajve të verës”.

Departamenti Amerikan i Shtetit po këshillon qytetarët amerikanë në Gjermani, ku është selia e EUCOM-it, të tregojnë kujdes të shtuar për shkak të rrezikut të sulmeve terroriste.

Shtetet evropiane kanë qenë në gatishmëri të shtuar që nga marsi i kaluar, kur persona të armatosur vranë rreth 150 njerëz në periferi të Moskës në një sulm të marrë përsipër nga grupi i Shtetit Islamik.