zoom

Bota

Izraeli u kërkon negociatorëve për armëpushim në Gaza të rifillojnë punën

Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu ka dhënë miratimin që një ekip negociatorësh të dërgohet për të diskutuar një marrëveshje për lirimin e pengjeve me Hamasin, ka thënë një zyrtar qeveritar.

Zhvillimi vjen një ditë pasi Hamasi iu përgjigj një plani armëpushimi në Gaza të prezantuar nga Presidenti Biden në fund të majit.

Bisedimet e fundit indirekte u zhvilluan në Kajro në fillim të majit dhe përpjekjet për t’i rikthyer ato në rrugën e duhur që atëherë kanë bërë pak përparim, me SHBA-të që ia kanë vënë fajin Hamasit.

Detajet e përgjigjes së Hamasit nuk janë bërë publike, por një zyrtar palestinez tha për BBC se Hamasi nuk po kërkon më një armëpushim të plotë.

Të mërkurën, udhëheqja politike e Hamasit tha se kishte kontaktuar me ndërmjetësuesit Egjiptin dhe Katarin “për idetë” që tha se kishte diskutuar me synimin për të arritur një marrëveshje.

Deri më tani Hamasi ka kërkuar përfundimin e luftës dhe tërheqjen e plotë të trupave izraelite nga Gaza. Izraeli thotë se do të pranojë vetëm pauza të përkohshme në luftime derisa të eliminojë Hamasin.

Kur shpalli planin më 31 maj, Presidenti Biden tha se ai bazohej në një propozim më të detajuar izraelit dhe se përfshinte tre faza.

Faza e parë do të përfshijë një “armëpushim të plotë dhe të plotë”, tërheqjen e forcave izraelite nga zonat e populluara të Gazës dhe shkëmbimin e disa prej pengjeve për të burgosurit palestinezë të mbajtur në Izrael.

Faza e dytë do të përfshinte lirimin e të gjithë pengjeve të tjerë të gjallë dhe një “përfundim të përhershëm të armiqësive”, dhe faza e tretë një plan madhor rindërtimi për Gazën dhe kthimin trupave të pengjeve të vdekur.