zoom

Bota

Djali i presidentit amerikan i përfshirë në financimin e biolaboratorëve në Ukrainë?

Ministria ruse e Mbrojtjes pretendon se Hunter Biden, djali i presidentit amerikan,është i përfshirë drejtpërdrejt në financimin e laboratorëve biologjikë në Ukrainë.

Igor Kirillov, kreu i Forcave Ruse të Mbrojtjes nga Rrezatimi prezantoi gjate një konferencë shtypi në Moskë dokumente, gjoja me origjinë ukrainase dhe amerikane, të kapura në betejat në Ukrainë.

Sipas tij ato tregojnë se fondi i investimeve “Rosemont Seneca Partners”, i kryesuar nga Hunter Biden, ka sponsorizuar një program biologjik ushtarak në Ukrainë.

Ai theksoi se nga informacionet e paraqitura në dokumente, “Rosemont Seneca” është e lidhur ngushtë me kompanitë “Metabiota dhe Black and Veach”, të njohura si kontraktorë zyrtarë për shpërndarjen e pajisjeve për laboratorët biologjikë të Pentagonit në të gjithë botën.

 

“Shkalla e programit është mbresëlënëse. Përveç Departamentit të Mbrojtjes (SHBA), Agjencia Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar, Fondacioni George Soros dhe Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve janë të përfshirë drejtpërdrejt në zbatimin e programit në Ukrainë”, tha ai.

“Hulumtimi në biolaboratorët ukrainas u drejtua nga Laboratori Kombëtar i Los Alamos, i cili po zhvillon armë bërthamore në kuadër të Projektit Manhattan”, shtoi ai.

“Të gjitha këto aktivitete kryhen nën kontrollin e plotë të Pentagonit”, tha Kirillov.

Ai pretendoi gjithashtu se sipas një dokumenti tjetër, rezoluton se 30 bio-laboratorë në 14 zona të Ukrainës ishin të angazhuar në zhvillimin e armëve biologjike.

Rusia tha se në zonat që tani kontrollon nuk ka laboratorë, por është e paqartë nëse ekzistojnë laboratorë në pjesë të tjera të Ukrainës.

Dokumenti përmend kontraktorin – Agjencinë Amerikane për Reduktimin e Kërcënimeve të Mbrojtjes.

“Përveç eksperimenteve me viruse, biolaboratorët studiuan patogjenët dhe informacionin që mund të përdoret për të zhvilluar armë biologjike”, thuhet në dokument.

Kirillov pretendoi se në kuadër të një projekti të quajtur UP-8 të kryer në Lviv, Kharkiv, Odessa dhe Kiev, 4000 ushtarakë u testuan për antitrupa hantavirus dhe 400 të tjerë për praninë e antitrupave për virusin e etheve Kongo-Krime. Sipas tij në total, më shumë se 16,000 teste biologjike të marra në Ukrainë u transferuan jashtë vendit.

 

“Një kontroll i tillë në shkallë të gjerë i imunitetit natyror të popullatës ndoshta është bërë për të përzgjedhur agjentët biologjikë më të rrezikshëm për popullatën e një rajoni të caktuar. Analiza e dokumentacionit tregon se jo vetëm mostrat e indeve dhe serumi i gjakut njerëzor u eksportuan jashtë vendit, por edhe patogjenë të rrezikshëm, si dhe bartës të tyre. Më shumë se 10,000 mostra u dërguan në Qendrën Lugar në Gjeorgji, laboratorë referencë në Britani të Madhe dhe Instituti Leffler në Gjermani”, tha Kirillov.

Ai paralajmëroi se transferimi i informacionit të ndjeshëm gjenetik krijon rreziqe jo vetëm për Ukrainën, por edhe për rajonet ku janë transportuar testet.

 

Gjithashtu ai pretendoi se ushtarët ukrainas u përdorën gjithashtu për të testuar ilaçin e palicensuar, Deep Drug, megjithëse aktivitete të tilla janë të ndaluara në SHBA.

“Dokumentet e një projekti UP-2 tregojnë se prioriteti i tij ishte studimi i agjentit shkaktar të antraksit, i cili karakterizohet nga një aftësi e lartë dëmtuese dhe rezistencë ndaj mjedisit. Punonjësit e Biolabs po kërkonin vende varrimi për kafshët e vrarë nga antraksi dhe më pas u morën mostra të dheut të infektuar. Një ekip tjetër po hulumtonte bartësit e insekteve në vendet e varrosjeve të kafshëve. Duke pasur parasysh se situata epidemike me antraksin në Ukrainë mbetet e sigurt, lind pyetja për nevojën për kërkime të kryera nga Pentagoni dhe qëllimet e tyre të vërteta”, tha Kirillov.

Ai shtoi se SHBA-të janë në krye të botës në numrin e laboratorëve biologjikë.

“Ne besojmë se në kontekstin e informacionit që vjen, është e nevojshme të kërkojmë sqarime nga Uashingtoni në lidhje me qëllimet e vërteta të aktiviteteve të laboratorëve biologjikë amerikanë në kuadër të një hetimi ndërkombëtar”, tha ai.

Më 10 mars, Ministria ruse e Mbrojtjes pretendoi se kishte marrë dokumente që tregojnë se laboratorët biologjikë të sponsorizuar nga SHBA në Ukrainë kryen eksperimente me mostrat e koronavirusit të lakuriqëve të natës.

Sipas tij të dhënat e gjetura nga Rusia konfirmuan se laboratorët biologjik hetuan transmetimin e patogjenit nga zogjtë e egër që udhëtonin midis Ukrainës dhe Rusisë, si dhe kombeve të tjera kufitare. Nënsekretarja e Shtetit për Çështjet Politike, Victoria Nuland, konfirmoi se ka objekte kërkimore biologjike të udhëhequra nga SHBA-ja në Ukrainë gjatë një dëgjimi të Komisionit të Marrëdhënieve me Jashtë të Senatit më 8 mars në lidhje me luftën e Rusisë kundër Ukrainës. “Kievi dhe Uashingtoni po punojnë tani për të parandaluar që materialet e grumbulluara atje të bien në duart e forcave ruse”, tha ajo.