zoom

Bota

Borrell ngre përsëri alarmin, flet për luftëra që mund të dalin nga kontrolli. Mes tyre Ballkani

Përfaqësuesi i lartë i BE-së për çështjet e jashtme dhe politikën e sigurisë, Josep Borrell, tha se Evropa po përballet me dy “luftëra brutale” pranë kufijve të saj dhe shumë tensione që mund të dalin lehtësisht jashtë kontrollit.

Borrell, duke folur të mërkurën në fund të Forumit të Sigurisë dhe Mbrojtjes së Schuman në Bruksel, paralajmëroi se disa nga këto kriza mund të përshkallëzohen në një konfrontim të madh global “në një kohë kur bota është bërë multipolare dhe sistemi shumëpalësh që supozohet të ruajtja e paqes është dobësuar thellësisht”.

“Ne evropianët po përballemi me dy luftëra brutale pranë kufijve tanë dhe me shumë tensione që mund të dalin lehtësisht jashtë kontrollit – në Libi, në Sahel, në Ballkanin Perëndimor, në Kaukaz, në Sudan, në Bririn e Afrikës, në kufijtë (Demokratike) të Kongos, në Gji, në Detin e Kinës Jugore, në Azinë Jugore, (dhe) bandat dhe kartelet e drogës në Amerikën Latine dhe Amerikën Qendrore”, tha Borrell.

Ai shtoi se edhe institucionet që janë thelbi i sistemit të Kombeve të Bashkuara, si Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (ICJ), mund të dobësohen.

“Nëse vendimet e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë nuk respektohen, bota do të jetë në një situatë shumë më të keqe”. Dhe herën tjetër, ne nuk do të apelojmë përsëri në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë nëse këtë herë vendimi i saj nuk zbatohet – dhe nuk u zbatua. Nuk është”, theksoi Borrell.

Ai shtoi se e di se “gjeografia është e rëndësishme” dhe se “luftërat që janë afër nesh janë më të rëndësishme se luftërat që janë larg”. “Por të gjitha janë të ndërlidhura. Çdo luftë, çdo krizë kudo prek çdo vend tjetër në botë”, tha Borrell dhe shtoi se të mirat publike janë në rrezik, nga çmimet e energjisë deri te liria e lundrimit.

Ai vlerësoi se Forumi i Sigurisë dhe Mbrojtjes së Schumanit ishte një takim i domosdoshëm dhe i rëndësishëm. “Është hapi i dytë në drejtim të angazhimit të evropianëve me pjesën tjetër të botës dhe me pjesën tjetër të botës me ne”, tha Borrell.

Dje u mbajt në Bruksel Forumi i dytë Schuman për Sigurinë dhe Mbrojtjen, ku aktorë politikë, vendimmarrës të rangut të lartë, përfaqësues ushtarakë të vendeve anëtare të BE-së dhe më shumë se 60 vendeve partnere, përfshirë Serbinë, si dhe përfaqësues ndërkombëtarë dhe rajonalë. u mblodhën organizatat, organizatat udhëheqëse të think-tank-it dhe komunitetet akademike.

Qëllimi i forumit ishte të hidhte dritë mbi mënyrën se si partneritetet aktuale dhe potenciale të paqes, sigurisë dhe mbrojtjes mund t’i përgjigjen kërcënimeve dhe sfidave më urgjente të sigurisë dhe të kontribuojnë në paqen dhe sigurinë globale, si dhe të mbështesin rendin ndërkombëtar dhe multilateralizmin e bazuar në rregulla. /ZOOM.AL/