Aplikacion
“Është një kombinim i uljes së sasisë së yndyrës së ngopur në të njëjtën kohë që po rrit yndyrnat e pangopura që gjenden në vajin e ullirit”, tha për CNN Dr. Howard LeWine, kryeredaktori mjekësor i Harvard Health Publishing, pjesë e Shkollës Mjekësore të Harvardit.
“Shkurtimisht duhet ta përdorni vajin e ullirit sa herë që mundeni si një zëvendësues i yndyrave të ngopura kur jeni duke gatuar ose në salcat e sallatës,” tha LeWine, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.
Studimi analizoi dietat e njerëzve të regjistruar në dy studime të mëdha të financuara nga qeveria. Studiuesit më pas krahasuan raportin e dietës me të dhënat e sëmundjeve dhe vdekjeve për ata njerëz me kalimin e kohës.
Burrat dhe gratë që zëvendësuan pak më shumë se 2 lugë çaji (10 gr) margarinë, gjalpë, majonezë ose yndyrë qumështi me të njëjtën sasi vaj ulliri kishin një rrezik të përgjithshëm deri në 34% më të ulët për të vdekur sesa njerëzit që konsumonin pak ose aspak vaj ulliri, sipas autores së studimit Marta Guasch-Ferre, një shkencëtare kërkimore në Harvard.
Njerëzit që raportuan se hanin nivelet më të larta të vajit të ullirit kishin një rrezik 19% më të ulët për të vdekur nga sëmundjet e zemrës, 17% më të ulët për të vdekur nga kanceri, 29% më të ulët për të vdekur nga sëmundjet neurodegjenerative dhe një rrezik 18% më të ulët për të pasur vdekshmëri nga sëmundjet e frymëmarrjes krahasuar me ata që nuk konsumuan kurrë ose rrallë vaj ulliri në vend të yndyrave të ngopura, tha Susanna Larsson, një profesoreshë e asociuar e epidemiologjisë në Institutin Karolinska në Suedi.
Vaji i ullirit është konsideruar gjerësisht si çelësi i suksesit të dietës mesdhetare, dieta më e shëndetshme në botë./Anabel