zoom

Të gjitha

Kush janë 5 shefat shqiptarë më të mirë të kuzhinës në Toskana

Ata janë të rinj, të zgjuar dhe nga një pjesë në tjetrën në Toskanë knë krijuar një enklavë të vogël të Shqipërisë: nga Ardit Curri te Gentian Shehi, këtu janë pesë kuzhinierët më të mirë shqiptarë që punojnë në Toskanë.

Ata sollën disa ide nga tradita e tyre e kuzhinës kombëtare, por – nga Firence në San Gimignano në Montalcino – ata arritën të dilnin duke krijuar një enklavë të vogël të Shqipërisë në Toskanë. Këtu janë historitë, fotot dhe emrat e pesë kuzhinierëve më të mirë shqiptarë që punojnë në Toskanë.

Ardit Curri, San Martino 26 (San Gimignano)

Ardit Curri, i lindur në 1987, në Tiranë dhe jetoi në Shqipëri deri në moshën 16 vjet/ç. Ai arrin në Itali, ku tashmë jetonte vëllai i tij i madh (tani krahu i tij i djathtë në kuzhinë) dhe vendoset në Arezzo për të studiuar. Pastaj transferimi në San Gimignano, së pari në restorantin Perucà të familjes Pernarella dhe nga 2014, përsëri në San Gimignano, në San Martino 26. Ardit ofron kuzhinë të shijshme, por të lidhur me territorin, me receta të bazuara në kërkime dhe studime, duke u përpjekur gjithashtu të mbajë së bashku dy prejardhjet kulturore, shqiptare e italiane.

Nertil Prroni i “Restorant Panorama, Firence

I lindur në Shkodër në 1984, Nertil Prroni mbërriti në Firence në 1999 por filloi të punojë në hipodromin Le Mulina si artizan dhe më pas hyri në restorantin e hipodromit, ku qëndroi në kuzhinë deri në 2013. Pas kësaj eksperience të gjatë ai punoi në restorantin e Hotel La Scaletta si menaxher lojërash dhe nga 2014 në 2016 si kuzhinier në Konnubio. Që nga viti 2017 ai është Shef i “Restorantit Panorama” të Hotel La Scaletta. Stili i tij favorizon pjatat e gurthemelit të kuzhinës italiane të bëra me receta të së kaluarës por nga ana tjetër ai krijon pjata bashkëkohore të karakterizuara nga kombinime më të pazakonta, duke përdorur lëndë të para italiane të ndërthurura nga elementë nga kuzhina japoneze dhe shqiptare.

Entiana Osmenzeza

Ndër kuzhinierët shqiptarë në Toskanë ajo është e vetmja deri tani që i është afruar yllit Michelin, falë kuzhinës me cilësi të lartë dhe vëmendjes së fortë për detajet. Entiana Osmenzeza e bëri veten të njohur si kuzhinierja e Westin Excelsior para epikës së Matteo Lorenzini, por historia e saj është shumë më e rrënjosur në Toskanë: pas praktikave të para në Monte Carlo, Paris dhe Ventimiglia, Louis XV i Monakos dhe Gambero Rosso nga Fulvio Pierangelini në San Vincenzo (Livorno) së pari dhe më pas në Siçili. Kur propozimi i St. Regis i erdhi në 2011, Entiana arrin në Firence. Atje qendron deri në vitin 2017, me ardhjen e Gabriele Andreoni, dhe Entiana – e cila ndërkohë u bë nënë me një vajzë – merr një periudhë pushimi.

Gentian Shehi, Kopshti i Dimrit nga Caino (Firence)

Lindur në 1981, Gentian Shehi është ndoshta një nga risitë më të habitshme të St. Regis, veçanërisht për aftësinë për të shprehur veten në një mënyrë të mirë – nën udhëheqjen e kuzhinieres me yll Valeria Piccini. Mbërriti në Itali në moshën 9 vjeç, në Pulia, kuzhina e tij ende mban shenjat e trajnimit të tij, të cilat filluan me studimet e tij për piano në konservator dhe vazhduan pas diplomës së hotelit: harmonia, ekuilibri dhe ritmi karakterizojnë gjithashtu pjatat e tij. Ai mbërriti në Piazza Ognissanti pas përvojave në Katër Stinët, në grupin e Hoteleve Intercontinental dhe si pedagog në Apicius në Universitetin e Arteve të Firences.

Ronald Bukri, Osticcio (Montalcino)

Lindur në Durrës në vitin 1987, Ronald Bukri u transferua me prindërit e tij në Empoli në moshën 6 vjeç. Pas diplomimit dhe përvojave të para, ai ndërmori hapat e tij të parë në kuzhinën e nivelit të lartë Colle Val d’Elsa . Pas një periudhe të shkurtër në Restorantin Schöneck, është në Il Canto della Certosa di Maggiano ku ai gjen shkëlqimin e tij. Përvojat e tij jashtë vendit, janë që nga Londra në Australi. Kthehet në Itali, në Toscana dhe bëhet pjesë e projektit të ri të Igles Corelli në Atman në Villa Rospigliosi para se të transferohet përsëri, këtë herë në Parma, në Restorantin Inkiostro nën drejtimin e Terry Giacomello. Që nga Shkurti 2018 ai ka udhëhequr rihapjen e Osticcio, një vend historik në zemër të Montalcino.