zoom

Bota

Vjeshta rikthen Covid-19 në Amerikë, ekspertët vendosin për një dozë të re vaksine

Një panel me këshilltarë pranë Qendrës për Kontrollin e Parandalimin e Sëmundjeve në Amerikë, ka votuar ditën e martë për një dozë tjetër të Covid-19, pas shqetësimeve të javëve të fundit me rritjen e numrit të të sëmurëve, kryesisht me probleme në frymëmarrje. Dhe për ta, këshilla më e mirë në këtë moment, teksa jemi edhe në nisjen e stinës së vjeshtë, është edhe një dozë vaksine anti-covid. Këshilltarët votuan 13-1, në rekomandim për vaksinimin e popullatës, duke nisur nga foshnjet 6-muajshe e deri tek të moshuarit.

“Të gjithë janë të rrezikuar, në këtë moment”, tha doktoreshë Camille Kotton, anëtarë e panelit të CDC, që votoi pro një doze të radhës, profesoreshë në Harvard.

Tani, Amerika po përgatitet të fillojë një fushatë vaksinimi brenda disa ditësh.

Ekspertët thanë se dozën duhet ta bëjnë të gjithë, jo vetëm popullata specifike.

Rekomandimi ndryshon nga ato në shumicën e vendeve europiane që kanë lëshuar udhëzime. Këtë muaj, Qendra Europiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) tha se programet e vaksinimit në vendet e BE-së duhet t’u japin përparësi njerëzve të moshës 60 vjeç e lart, si dhe grupeve të tjera me probleme shëndetësore.

Në Gjermani, vaksinat përforcuese janë synuar për këto grupe, ndërsa komiteti i vaksinave i qeverisë britanike tha se vetëm të rriturve 65 vjeç e lart dhe disa kategorive të tjera do t’u ofrohet vaksina.

“Unë jam për një rekomandim universal”, Kotton.

“Le ta largojmë Covid-19 sa më mirë që të mundemi duke parandaluar sëmundjen përmes vaksinave”.

Këshilltarët e CDC u takuan një ditë pasi Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) miratoi vaksinat e përditësuara të Covid të bëra nga Pfizer dhe BioNTech si dhe nga Moderna për njerëzit 12 vjeç e lart.

Pfizer dhe Moderna kanë thënë se dozat e reja do jenë të disponueshme këtë javë.

Infeksionet me Covid-19 dhe shtrimet në spital janë rritur në Shtetet e Bashkuara, Europë dhe Azi, por mbeten përsëri më pak se një vit më parë. Vdekjet janë relativisht të ulëta në Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera.