zoom

Bota

Situata del jashtë kontrollit! Franca në grevë mbarëkombëtare, bllokohet transporti publik

Një grevë mbarëkombëtare është duke u zhvilluar në Francë në një valë të dytë protestash kundër planeve të presidentit Emmanuel Macron për të rritur moshën e pensionit nga 62 në 64 vjeç.

Tetë sindikata të mëdha po marrin pjesë në grevë, e cila po bllokon shkollat, transportin publik dhe rafineritë e naftës.

Protestat po zhvillohen në të gjithë Francën, pasi dita e parë e aksionit tërhoqi më shumë se një milion njerëz.

Sindikatat thanë se gjysma e mësuesve të vendit i ishin bashkuar grevës. Ministria e Arsimit tha se numri ishte pak më shumë se një e katërta.

Qeveria Macron po ecën përpara me reformat e moshës së pensionit përballë sondazheve të opinionit që sugjerojnë se dy të tretat e votuesve janë kundër ndryshimeve, të cilat fillojnë kalimin e tyre në Asamblenë Kombëtare javën e ardhshme.

Pa një shumicë në parlament, qeveria do të duhet të mbështetet tek republikanët e krahut të djathtë për mbështetje po aq sa edhe deputetët e
partive në pushtet.

Në disa qytete, shifrat u tha se ishin më të larta se në grevën e parë kombëtare 12 ditë më parë.

Pati një ndërprerje të rëndë në transport, me një në tre trena me shpejtësi të lartë dhe vetëm dy linja metroje pa shofer që funksiononin normalisht në Paris. Turma të mëdha u raportuan në një nga linjat kryesore mbitokësore në kryeqytet.

Sindikata CGT tha se të paktën tre të katërtat e punëtorëve ishin larguar nga rafineritë e mëdha të naftës TotalEnergies dhe depot e karburantit, megjithëse kompania tha se numri ishte shumë më i ulët.

Termocentralet raportuan ulje të prodhimit pasi punëtorët hynë në grevë në kompaninë kryesore të energjisë elektrike EDF.