zoom

Bota

SHBA në alarm nga tajfuni ‘monstër’ , me erëra vdekjeprurëse dhe godet një herë në 75 vite

Super tajfuni “Mawar” po shkon drejt Guamit, duke kërcënuar të godasë territorin e SHBA, si stuhia më e fortë në më shumë se 60 vjet. Tajfuni, i cili është forcuar me shpejtësi ditët e fundit, po paraqet një “kërcënim të trefishtë” shkatërrimi duke përfshirë erëra vdekjeprurëse të barasvlershme me një stuhi të kategorisë 5, stuhi të jashtëzakonshme dhe reshje të rrëmbyeshme, sipas zyrës së Shërbimit Kombëtar të Motit në Guam.

Mawar është përshkruar si “një që do të mbahet mend për dekada”, tha Landon Aydlett, Meteorologu i Koordinimit Paralajmërues nga shërbimi i motit në Guam. Pritet të godasë ishullin – dhe ndoshta të arrijë një rënie direkte në tokë – të mërkurën pasdite, sipas kohës lokale (rreth ose pak pas mesnatës të mërkurën, sipas kohës Lindore).

Nëse tajfuni bie direkt në tokë, ishulli do të goditet nga erërat më të forta të stuhisë dhe stuhia më e madhe.

Megjithëse Guami ndodhet në Oqeanin Paqësor Perëndimor – një zonë e prirur ndaj cikloneve tropikale më të forta në botë – një goditje e drejtpërdrejtë nga një stuhi, kjo forcë është jashtëzakonisht e rrallë dhe ka ndodhur vetëm rreth tetë herë në 75 vitet e fundit. Ishulli është vetëm 30 milje i gjatë, kështu që qendra e një stuhie do të ishte e ngjashme me fijen e një gjilpëre të vogël.