zoom

Slider

Roboti pa kokë për të ndaluar zogjtë të godasin aeroplanët

Një robot pa kokë rreth madhësisë së një labradori do të kamuflohet si një kojotë për të shmangur zogjtë shtegtarë dhe kafshë të tjera të egra në aeroportin e dytë më të madh të Alaskës.

Departamenti i Transportit  të Alaskës tha se roboti do të vendoset në aeroportin Fairbanks për të “rritur dhe rritur sigurinë dhe funksionimin”.

Janë publikuar imazhe që tregojnë robotin, i quajtur Aurora, duke u ngjitur në shkëmbinj dhe shkallë.

Aftësitë e tij do të përdoren gjatë sezonit të shpendëve shtegtarë, kur Aurora do të imitojë lëvizje të ngjashme me grabitqarët për të ndaluar zogjtë dhe kafshët e tjera të egra që të qëndrojnë pranë pistave të avionëve.

Plani është që Aurora të patrullojë një zonë të jashtme pranë pistës çdo orë në një përpjekje për të parandaluar përplasjet e kafshëve të egra me avionët.

Ajo mund të maskohet si një kojotë ose dhelpër duke ndryshuar panelet e zëvendësueshme.