zoom

Bota

Papa Françesku akuzohet se ka fyer komunitetin LGBTQI+, termi që ka përdorur ndaj tyre

Papa Françesku raportohet se ka përdorur gjuhë jashtëzakonisht poshtëruese në një incident që mund të ketë një ndikim të thellë në mënyrën se si perceptohet qëndrimi i tij ndaj homoseksualëve.

Kur u pyet në Konferencën e Ipeshkvijve Italianë nëse homoseksualët tani duhet të lejohen të stërviten për priftëri për sa kohë që qëndrojnë beqarë, Papa Françesku tha se nuk duhet.

Më pas besohet se ai ka thënë në Kishë se tashmë ka mjaftueshëm p*derata, që konsiderohet si term fyes.

Ndonëse ishte një takim që ndodhi me dyer të mbyllura, komentet e Papës u publikuan në faqen Dagospia.

Ka pasur tronditje nga gjuha e Papës në këtë takim privat, veçanërisht pasi ai shpesh ka folur publikisht për respekt ndaj homoseksualëve.

Përkrahësit progresivë të Papës kanë argumentuar prej kohësh se ndërsa pak ka ndryshuar dukshëm në lidhje me të drejtat e homoseksualëve në katolicizëm, Papa Françesku ka ndryshuar tonin e qëndrimit të Kishës.

Kur u pyet për homoseksualët në fillim të papatit të tij, ai u shfaq tha: “Kush jam unë për të gjykuar?”

Kohët e fundit ai krijoi habi mes tradicionalistëve katolikë duke thënë se priftërinjtë duhet të jenë në gjendje të bekojnë çiftet e të njëjtit seks në disa rrethana dhe ka folur shpesh për homoseksualët që janë të mirëpritur në Kishë.