zoom

Ekonomi

“Ekonomia e Shqipërisë në rrezik nga thatësirat”

Ekonomia shqiptare pritet të rritet me 3.3 për qind në vitin 2024, pas një rritje me 3.4 për qind vitin e kaluar, sipas raportit të

Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim, BERZH, nuk ka ndryshuar parashikimin për ekonominë e Shqipërisë dhe pret të rritet me 3.3% na 2024-n.

Rritja thotë BERZH do të ndikohet nga konsumi i turistëve dhe sektorit privat, si dhe nga eksportet që përfitojnë nga forcimi i lekut.

“Nga ana tjetër, rreziqet për rritjen lindin nga një thatësirë ​​e mundshme që ndikon negativisht në prodhimin bujqësor dhe furnizimin me energji elektrike, me një rrezik të konsiderueshëm të rënies ndaj PBB-së duke pasur parasysh kontributin relativisht të madh të bujqësisë (akoma afër 20 për qind) dhe peshën e lartë të hidrocentraleve në prodhimin e energjisë elektrike (99 për qind e prodhimit vendas neto),” tha BERZH.

Në vitin 2025, BERZH pret që ekonomia shqiptare të zgjerohet me 3.5%, në përputhje me rimëkëmbjen e pritshme globale.

“Inflacioni vazhdoi të lehtësohej vitin e kaluar, duke arritur nivelin më të ulët dyvjeçar prej 2.3 për qind në mars të vitit 2024 dhe autoritetet presin që ai të qëndrojë rreth kufirit të synuar në vitin 2024 dhe më tej,” vuri në dukje banka.

Në rajonin e Ballkanit Perëndimor ku bën pjesë Shqipëria, BERZH pret që rritja ekonomike të përshpejtohet në 3.3% këtë vit nga 2.5% në 2023, duke ulur paksa projeksionin e saj të mëparshëm prej 3.4%, pasi inflacioni zbutet dhe aktiviteti i ndërtimit rritet në të gjithë rajonin.