zoom

Ekonomi

DOKUMENTET/ Punonte si kamerier në SHBA. Si u bë Andi Ballta pronar i “ABI Bank” në Shqipëri?

Banka Amerikane e Investimeve (ABI Bank), me kapital 3 miliardë USD zotërohet sot në masën 80% të saj nga Andi Ballta.

Por nga vjen ai dhe ku i gjeti paratë për të pasur në pronësi një bankë?

Andi Ballta në fillimet e tij ka punuar si kamerier në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Më pas, gradualisht u bë punonjës i një banke në SHBA, ndërsa emri i figuron edhe si aksionar i vetëm i “Moscopole”, një kompani që zotëron 80% të aksioneve të “Tranzit”, që sot ka në pronësi “ABI Bank”.

Andi Ballta u bë pronar i “ABI Bank” në vitin 2015, kur u larguan francezët që e drejtonin deri në atë vit “lub Holding”, një kompani që kur ishte në krye banka njihej me emrin “Banka Crédit Agricole Shqipëri”.

Në vitin e tranzicionit, kapitali i bankës u ble 100% nga “Tranzit” për 67 milionë dollarë dhe emri u ndryshua në “Banka Amerikane e Investimeve”.

Por ku i gjeti të ardhurat Andi Bllata për të pasur në pronësi një bankë, që mban rreth 3 miliardë dollarë kursime të shqiptarëve?

A mund të bëjë dikush 67 milionë dollarë të ardhura vetëm nga puna si kamerier dhe punonjës i një banke në SHBA?

Këto janë pyetje që i takojnë SPAK-ut të hetojë për të dhënë një përgjigje./ Zoom.al