zoom

Bota

Çfarë do të vendosë gjykata për Trump? Zbuloni tre opsionet

Pas më shumë se pesë javësh, orëve të panumërta dëshmish dhe një mali dokumentesh, së shpejti do të merret një vendim historik: nëse Donald Trump është fajtor apo jo fajtor për akuzat ndaj tij.

Pasi të dyja palët do të bëjnë mbajnë e tyre para togave të zeza të martën, gjyqtari Juan Merchan do të japë udhëzime diskutimi, duke shqyrtuar secilën nga akuzat dhe duke shpjeguar elementët e krimit të pretenduar.

Ish-presidenti është deklaruar i pafajshëm për 34 akuza për falsifikimin e të dhënave të biznesit në lidhje me një pagesë të parave për ti mbyllur gojën  yllit të filmave për të rritur Stormy Daniels, e cila pretendoi se kishte kryer marrëdhënie seksuale me Trump.

Do të jetë në dorën e jurisë që të vendosë nëse zoti Trump do të bëhet ish-presidenti i parë që do të dënohet për një krim.

Ja çfarë mund të vendosin juristët:

Trump shpallet fajtor

Të 12 anëtarët e jurisë duhet të bien dakord që Trump është fajtor përtej çdo dyshimi të arsyeshëm që prokurorët të sigurojnë një dënim.

Ky është skenari më i keq për Trump, i cili do të bëhej kandidati i parë i partisë së madhe që kandidon për president të SHBA-së si kriminel.

Ai pothuajse me siguri do të apelonte kundër këtij vendimi. Avokatët e tij tashmë kanë debatuar për një gjyq në shumë raste, çdo herë pa sukses.

Nëse shpallet fajtor, ai përballet me një dënim maksimal prej katër vjetësh pas hekurave, ose një dënim më të vogël me kusht dhe një gjobë. Shumica e ekspertëve thonë se 77-vjeçari nuk ka gjasa të përballet me burg.

“Është një vepër jo e dhunshme. Është më e ulëta nga veprat penale”, tha ish-prokurorja e Bruklinit, Julie Rendelman. “Pa asnjë rekord kriminal, në moshën e tij, do të ishte shumë e pamundur.”

Nëse Trump dënohej me burgim, kjo do të përbënte një sfidë logjistike për oficerët e gjykatës dhe stafin e Shërbimit Sekret, të cilëve do t’u kërkohej ta mbronin atë në burg.

Trump shpallet i pafajshëm

Nëse të 12 anëtarët e jurisë zbulojnë se prokurorët nuk e kanë provuar fajin e kryer nga Trump përtej një dyshimi të arsyeshëm, ai do të lirohej nga akuzat për krime, gjë që do të ishte një goditje e madhe për Zyrën e Prokurorit të Qarkut të Manhatanit që ngriti çështjen.

Një juri e varur

Duhet vetëm një nga 12 anëtarët e jurisë për të zbardhur çështjen e prokurorëve.

Nëse anëtarët e jurisë nuk mund të bien dakord të gjithë njëzëri për një vendim – fajtor ose jo – kjo do të rezultojë në një juri të varur.

Nëse ata i raportojnë gjyqtarit se nuk mund të marrin një vendim, Justice Merchan mund t’i udhëzojë ata një ose dy herë të tjera që të përpiqen përsëri për të marrë një vendim.

Por nëse ende nuk e bëjnë, ai do të deklaronte një gjyq. Më pas, prokurorët do të duhet të vendosin nëse duan të rigjykojnë çështjen.