zoom

Aktualitet

Arrestohet ekstremisti shqiptar në SHBA, kërcënoi kryebashkiakun e Yonkers: Do ju kryqëzoj

Një ekstremist radikal islamik i ISIS nga Yonkers u arrestua nga autoritetet amerikane të premten për komplot për të vrarë oficerët e policisë dhe kryebashkiakun e qytetit.

32-vjeçari shqiptar Ridon Kola, i dërgoi mesazh drejtpërdrejt policisë së Yonkers, duke thënë: Unë do të kryqëzoj policët e Yonkers dhe shefat e tyre përgjatë rrugës McLean. Do të jetë një skenë tmerri. . . Allahu Ekberr.

Edhe pse Kola nuk e kërcënoi drejtpërdrejt paradën, McLean Avenue është rruga ku ngjarja e qytetit të Ditës së Shën Patrikut është planifikuar të mbahet ditën e sotme dhe kjo i shtyu zyrtarët ta arrestojnë atë me shpejtësi të premten, në mënyrë që ai të mos mund të bënte ndonjë dëm në ngjarje.

“Yonkers është krenar që pret një nga paradat më të mëdha të Nju Jorkut në Ditën e Shën Patrikut dhe kërcënimet si kjo nuk do të na frikësojnë nga festimi i kontributeve të shumta të komunitetit tonë irlandez amerikan”, shkroi në Tëitter kryetari i bashkisë së Yonkers, Mike Spano pas arrestimit.

Kola u arrestua dhe u akuzua për komunikim kërcënues ndërshtetëror, sipas Prokurorit të Shteteve të Bashkuara për Distriktin Jugor të Nju Jorkut, Damian Ëilliams. Në shumë raste, Kola kishte postuar shkrime shqetësuese në internet, duke përfshirë mbështetjen për një “xhihad” ose “për luftë kundër jomuslimanëve”. Ai shprehu gjithashtu mbështetje për ekstremistët nga Shteti Islamik.

Mesazhet me sa duket vazhduan me vite. Në vitin 2021, ai postoi një të tillë në një llogari zyrtare të policisë së Yonkers në mediat sociale të shkruar në shqip, ku shkruhej “Do t’ju ther vajza të vogla“.

Më 9 mars, ai dërgoi një mesazh të drejtpërdrejtë në llogarinë e policisë ku shkruhej: Njerëzit e parë që do të kryqëzohen do të jenë Yonkers. Allahu Ekberr.”

Fqinjët e përshkruan Kolën si një njeri të qetë.

“Ai kurrë nuk ka shfaqur sjellje të çuditshme për mua. Ai kurrë nuk ishte i mërzitur. Ai ishte normal,” tha Norina, një fqinje që dha vetëm emrin e saj.

“Dhuna kërcënuese kundër policisë ose për të minuar sigurinë publike nuk do të tolerohet, pasi Kola tani është i akuzuar dhe përballet me burg për kërcënimet e tij kundër partnerëve tanë të përkushtuar të zbatimit të ligjit, të ngarkuar për të na mbajtur të sigurt,” tha Williams.