Aplikacion
Kolagjeni, i cili ështëi rëndësishëm për strukturën e lëkurës dhe kyçeve, është paraqitur si një kurë mrekullie për çdo gjë, nga rrudhat deri tek gjumi i dobët .
Prodhimi i kolagjenit, proteina më e bollshme në trup, natyrisht ngadalësohet me kalimin e moshës – pavarësisht nëse e mbroni lëkurën tuaj nga dielli apo jo.
të kompensuar, plotësimi i kolagjenit është bërë një biznes në lulëzim. Bryan Johnson, sipërmarrësi i teknologjisë thotë se merr 25 g peptide kolagjeni çdo ditë.
Por kolagjeni nuk kuptohet gjithmonë mirë. Ndërsa ka disa prova që plotësimi me këtë molekulë ka përfitime shëndetësore, hulumtimi është i kufizuar.
Rreziku kryesor i marrjes së tij si suplement mund të jetë humbja e parave – ka pak efekte anësore të njohura – por a po ecin provat shkencore në hap me pretendimet e marketingut?
Për të filluar me bazat, “kolagjeni gjendet vetëm në indin lidhës të kafshëve”, vëren Andrea Soares, një dietologe e regjistruar në Gjeorgji, SHBA, e cila është pjesë e rrjetit Top Nutrition Coaching.
Produktet e kolagjenit vijnë nga një shumëllojshmëri kafshësh: lopët, derrat, pulat dhe peshqit. Xhelatina, e cila përdoret për të bërë ëmbëlsira dhe kapsula për farmaceutikë, është një formë e kolagjenit.
“Disa suplemente me bazë bimore pretendojnë se janë ‘kolagjen vegan’, por ajo që ato përmbajnë në të vërtetë janë përbërës që nxisin kolagjenin si vitamina C, aminoacide dhe minerale që ndihmojnë trupin tuaj të krijojë kolagjenin e vet,” thotë Soares. “Nëse jeni vegan, mund të dëshironi t’i shpenzoni paratë tuaja në një dietë të plotë në vend të suplementeve “kolagjen” me bazë bimore që në fakt nuk përmbajnë kolagjen”.
Llojet e ndryshme të kolagjenit duket se funksionojnë ndryshe. Kolagjeni i hidrolizuar (hidrolizimi i kolagjenit) është kolagjen i cili është zbërthyer në zinxhirë të shkurtër të aminoacideve të njohura si peptide. Këto ndahen më tej ndërsa lëvizin nëpër sistemin tretës. Nga ana tjetër, kolagjeni i tipit II i padenatyruar (i papërpunuar) është një komponent i kërcit që rrethon nyjet . Teorikisht mund të ndihmojë në rimbushjen e kolagjenit rreth kyçeve, thotë David Hunter, një klinicist reumatologjik në Universitetin e Sidneit, duke u fokusuar në osteoartritin. Kolagjeni i tipit II ndahet gjithashtu në aminoacide në stomak, megjithëse kolagjeni i hidrolizuar tenton të përthithet më mirë nga trupi.
Përveç shumëllojshmërisë së gjerë të burimeve dhe llojeve të kolagjenit, substanca është e paketuar në shumë forma të ndryshme, nga baret tek pijet. Krahasuar me pluhurat dhe lëngjet, “tabletat shpesh kanë më pak kolagjen për porcion dhe mund të përmbajnë sheqerna ose mbushës të shtuar”, thotë Soares. Dhe ndërsa konsumimi i ushqimit të pasur me proteina dhe vitaminë C në përgjithësi ndihmon trupin tonë të prodhojë kolagjen, sasia e kolagjenit të pranishëm në ushqime si lëngu i kockave ndryshon. Ajo këshillon ata që marrin kolagjen si suplement që të zgjedhin një pluhur ose lëng, me të paktën 5-10 g (0,2-0,4 ons) kolagjen për dozë.
Në përgjithësi, shumë pretendime të marketingut të bëra në lidhje me produktet e kolagjenit oral nuk i qëndrojnë shqyrtimit . Në Bashkimin Evropian, “asnjë pretendim shëndetësor për suplementet e kolagjenit nuk ka marrë dritën jeshile”, shpjegon Leng Heng, një oficer i lartë shkencor për ushqimin e njerëzve në Autoritetin Evropian të Sigurisë Ushqimore (EFSA).
Ndërsa rreziqet individuale shëndetësore të plotësimit të kolagjenit duken të ulëta , ka disa pasoja të mundshme më të mëdha të oreksit në rritje për kolagjen. Për shembull, shtesat e kolagjenit nga bagëtitë janë lidhur me shpyllëzimin në Brazil.
Ndërkohë, Komisioni Evropian porositi kërkime mbi mundësinë që kolagjeni ose xhelatina mund të çojnë në raste të reja të encefalopatisë spongiforme të transmetueshme (TSE, ose sëmundje prion). EFSA vlerësoi ekspozimin oral të njerëzve ndaj xhelatinës së infektuar sipas skenarëve hipotetikë të rastit më të keq dhe zbuloi se ekzistonte një rrezik jashtëzakonisht i vogël ose aspak.