zoom

Lajme

Pse disa njerëz jetojnë më gjatë? Cilat janë 9 sekretet dhe pesë zonat “magjike”

Mundësia për të jetuar një jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme është më tërheqëse se kurrë, dhe për udhëzim, ne mund të shohim praktikat e përditshme të njerëzve që jetojnë më gjatë.

Janë pesë zona në botë ku jetëgjatësia e njerëzve tejkalon pritshmërinë mesatare. Këto vende, të njohura zakonisht si Zonat Blu, janë:

-Okinawa, Japoni
-Ikaria, Greqi
-Nicoya, Kosta Rika
-Loma Linda, Kaliforni, SHBA
-Sardenja, Itali

Dan Buettner është një ekspert i jetëgjatësisë që vizitoi këto zona dhe i klasifikoi si Zonat Blu. Buettner u shfaq së fundmi në një episod të Ten Percent Happier with Dan Harris dhe diskutoi ngjashmëritë që ndajnë njerëzit në këto pjesë të botës.

“Ka nëntë emërues të përbashkët”, tha Buettner. “Unë i quaj ata Fuqia e Nëntë”.

Kush janë 9 elemenët bazë:

1. Hani një dietë kryesisht me ushqime të plota, me bazë bimore. Të paktën 90% e dietave të njerëzve ne Zonat Blu përbëhen nga ushqime të plota dhe përbërës me bazë bimore, tha Buettner. Rreth 65% e marrjes së tyre të kalorive vjen nga drithërat, zarzavatet, zhardhokët, arrat dhe fasulet, shtoi ai.

2. Zhvilloni një fjalor për qëllimin dhe fokusohuni në të. “Njerëzit me një ndjenjë qëllimi jetojnë rreth tetë vjet më gjatë se njerëzit pa timon,” tha Buettner.

3. Merrni pjesë në ritualet e shenjta të përditshme për t’u çlodhur dhe për të reduktuar stresin. ”Fetarët luten disa herë në ditë,” tha Buettner.

4. Pini pak alkool çdo ditë. “Mbi 85% e njerëzve, veçanërisht meshkujt, arrijnë të pinë 90 apo 100 pije çdo ditë të jetës së tyre”, tha ai.

5. Përdorni strategji të pavetëdijshme për të mos ngrënë tepër. Ata nuk kanë pajisje elektronike në kuzhinat e tyre, hanë me familjet e tyre dhe priren ta ngarkojnë ditën e tyre me kalori dhe të zvogëlojnë vaktet deri vonë pasdite ose herët në mbrëmje, shtoi Buettner.

6. Jepini përparësi familjes. Në Zonat Blu, banorët zakonisht i mbajnë afër anëtarët e familjes. “Nëse i mbani prindërit tuaj të moshuar afër në vend që t’i vendosni në një shtëpi të moshuarish, kjo përcjell diku midis dy dhe gjashtë vite shtesë të jetëgjatësisë”.

7. Investoni në marrëdhëniet e tyre. “Të martuarit jetojnë më gjatë se të pamartuarit,” tha Buettner. “Ata investojnë te fëmijët e tyre, në mënyrë që ata të kenë mbijetesë më të lartë dhe shkallë më të ulët të vdekshmërisë”.

8. I përkasin një besimi. “Njerëzit që shkojnë në kishë, tempull ose xhami jetojnë diku nga katër deri në katërmbëdhjetë vjet më shumë se njerëzit që nuk kanë fe,” tha ai.

9. Kushtojini shumë vëmendje rrethit të ngushtë shoqëror. Miqësitë janë vërtet të rëndësishme për njerëzit në Zonat Blu, dhe shumë prej tyre kanë qarqe shoqërore të integruara. /ZOOM.AL/