zoom

Slider

Arsyet e fshehta dhe inteligjente se pse qendrat tregtare nuk kanë dritare

Dekada më parë, amerikanët u dyndën në Main Street për të blerë. Një varg dyqanesh të vogla qëndronin pranë njëri-tjetrit përgjatë një ose dy blloku me pemë, duke shfaqur mallrat e tyre përmes dritareve të mëdha mikpritëse.

Më pas, në vitin 1956 ndodhi diçka që ndryshoi përgjithmonë përvojën e blerjeve. Një format i ri i shitjes me pakicë në Main Street. Dyqani ndodhej brenda një ndërtese shumë të madhe në formë kutie që ishte qëllimisht pa dritare.

Lindja e qendrës tregtare amerikane çoi në një epokë të blerjeve “pa dritare” që praktikohet ende. Strategjia ishte e zgjuar dhe u mendua me kujdes.

Ndriçimi artificial i ndritshëm në mënyrë të panatyrshme u përpoq të krijonte një mjedis të përhershëm të ditës. Në këtë mënyrë, vizitorët e qendrës tregtare do të qëndronin më gjatë nga sa prisnin dhe do të shpenzonin më shumë sesa do të dëshironin.

Një arsye tjetër për qendrat që shmangnin dritaret kishte të bënte me tregtimin, tha për CNN Burt Flickinger, ekspert i shitjes me pakicë dhe drejtor menaxhues i konsulencës me pakicë Strategic Resource Group.

Më pak dritare dhe më shumë mure, tha ai, nënkuptonin më shumë hapësirë ​​për shitësit për të shtuar rafte dhe shufra për të rezervuar produktet e tyre dhe për të maksimizuar shitjet në dyqanet e tyre, të cilat përndryshe do të humbnin nga një pamje e parkingut të qendrës tregtare.

Por arsyeja më e fshehtë pse qendrat tregtare kufizojnë dritaret mund të jetë për t’i bërë blerësit të humbasin sensin e kohës.

“Blerësit nuk mund të shohin stuhinë e shiut apo stuhinë e borës që fryn pa dritare. Blerja pa dritare krijon një mjedis konsumi pa shpërqendrime”, tha Flickinger. “Kur njerëzit kanë një ndjenjë të përjetësisë dhe rehatisë, familjet shpenzojnë më shumë sepse mund të përqendrohen vetëm në dyqanet dhe përvojën e qendrave tregtare.”

Qendra e parë e mbyllur plotësisht – Qendra Southdale në Minneapolis – u hap në vitin 1956.

Arkitekti i Qendrës Southdale ishte Victor Gruen i lindur në Austri, i konsideruar si pionieri i dizajnit modern të qendrave tregtare. Ai themeloi Gruen Associates, një firmë e arkitekturës, planifikimit dhe peizazhit që ekziston ende me bazë në Los Anxhelos.

Ai donte t’i mahniste blerësit pasi ata të hynin në dyqanet dhe kafenetë me ndriçim të mirë, madje edhe vepra arti të ekspozuara përreth qendrës tregtare.

Në qendër të planit të qendrës tregtare do të ishte një shatërvan ose një çati prej xhami, ndoshta e vetmja pikë hyrëse e dritës natyrore në hapësirën e gjerë. Ai shtoi bimë dhe muzikë për të krijuar një përvojë shqisore tërheqëse.

Pamja e jashtme ishte një histori tjetër. Qendra tregtare Southdale ishte funksionale dhe e zbehtë për t’u parë dhe ky është plani që kanë vazhduar të ndjekin të gjitha qendrat tregtare të mbyllura tradicionale.

“Qendrat tregtare janë ndërtuar me të vërtetë për të pasur peizazhin brenda. E gjithë energjia arkitekturore që zakonisht shohim në pjesën e jashtme të një ndërtese në një mjedis urban është e fokusuar brenda. Një qendër tregtare është një makinë për t’u shitur”, tha Alexandra Lange, një kritike e arkitekturës.

Raundi i parë i qendrave tregtare nga mesi deri në fund të viteve 1950 kishte më shumë arkitekturë nga jashtë, tha Lange. “Por pronarët e qendrave zbuluan se nuk kishte rritje të interesit të konsumatorëve, kështu që menduan le të mos harxhojmë para për këtë,” tha ajo.